MITJANS MATERIALS D’ARXIU (4)

Com es va comentar en el anterior blog, en aquesta publicació us explicaría els mitjans materials d’arxiu. Com molts ens imaginem o sabem tots els materials que s’utilitzen a una empresa per emmagatzemar informació, però no els sabem tots, de manera que ara us deixaré els materials d’arxiu més coneguts o els no tant coneguts, ja que pot ser que no en s’apiguéssiu d’algun i ves tu per on, et crea més facilitat d’emmagatzemar arxius, o documents.

Tenim les carpetes A-Z o arxivadors de palanca, on les tapes són de cartró rígid i poden anar plastificades i a l’interior tenen un sistema d’ancoratge per als documents, i els documents que no poden anar perforats es poden introduir en bosses de plàstic transparents. En segons lloc estàs les carpetes classificadores, les tapes són de cartró rígid o de plàstic i en l’interior estan dividides en compartiments, i cadascun te la seva etiqueta. Coneixereu segurament les subcarpetes, que són de cartolina i serveixen per separar documents de forma horitzontal. En tercer lloc tenim les carpetes penjants o de suspensió, que son de cartolina amb dos enganxalls de plàstic o metàl·lics als extrems de les solapes que en permeten la suspensió a l’interior dels armaris o calaixos. En penúltim lloc tenim les capses d’arxiu definitiu, poden ser de cartó o plàstic i a l’interior s’introdueixen subcarpetes per organitzar-hi els documents en funció del contingut i es solen guardar els documents intermedis i històrics. Per finalitzar amb el material d’arxiu estan les capses de transferència, en que son capses de cartró rígid amb compartiments a l’interior que permeten l’obertura superior i parcial del costat que permet visualitzar-ne tot el contingut i s’utilitza per guardar-hi documents de consulta freqüent.

Per finalitzar el blog us explicaré el tipus de mobiliari que hi ha, perquè no és el mateix el mobiliari d’una farmàcia que el d’una bufet d’advocats.

Les prestatgeries, son mobles metàl·lics, o de fusta amb lleixes horitzontals que serveixen per col·locar carpetes i capses de documentació i també poden disposar de lleixes mòbils per instal·lar-hi carpetes penjants. Per altra banda estan també les prestatgeries mòbils o compactus, que son un conjunt de prestatgeries que es desplacen sobre rails. Per altra banda els armaris per a arxiu, son mobles metàl·lics o de fusta amb portes que a dins hi ha lleixes i poden contenir calaixos per col·locar carpetes penjants o el carros mòbils per a carpetes penjants, que son mobles amb rodes que en permet el desplaçament i estan formats per un bastidor destinat a suspendre-hi carpetes penjants. Per últim i finalitzem el blog estan els arxivadors, que son mobles metàl·lics amb calaixos que normalment son tres o quatre i a l’interior tenen unes guies per suspendre-hi les carpetes penjants, aquestes també poden dur un pany centralitzat i un sistema per evitar que es puguin bolcar.

Una vegada hem après els tipus d’immobiliari i materials per arxivar, us explicaré la part tecnològica dels arxius convencionals es a dir, arxius informàtics.

Deja un comentario